En blick av reservofficersutbildningen – Kadetter på LedSS

Philippa Wicknertz, 20 och Truls Hambraeus
Fotograf Sofia Kalmeborg, LedSS

Truls och Philippa är två av kadetterna som under hösten genomfört ROK2 som del av reservofficersutbildningen på Ledningsstridsskolan LedSS i Enköping.

Tidigare under hösten genomförde Sverof ett besök på Ledningsstridsskolan, LedSS i Enköping och mötte där kadetter ur ROK2 samt Kn Mikael Fabel, utbildningsansvarig ROU vid LedSS. Besöket syftade till att ta tempen på kadetterna i deras utbildning men också informera ytterligare om reservofficersyrket och kommande utveckling av personalkategorin.

Dessutom kunde Sverofs projektledare Jacob omhänderta frågor från kadetterna samt presentera ett rådgivningstillfälle under våren inför kommande examen och anställning.

Glädjeligen är samtliga kadetter medlemmar i Sverof och nedan följer en intervju med två av kadetterna, Truls och Philippa

Namn: Philippa Wicknertz
Ålder: 20 år
Hemmaförband: F 21
Namn: Truls Hambraeus
Ålder: 20 år
Hemmaförband: P 7

Vad är din militära och civila bakgrund innan du började på ROU?

Truls:
Jag gjorde värnplikten direkt efter att jag tagit studenten på Malmö Latinskola. Under gymnasietiden pluggade jag det naturvetenskapliga programmet med inriktning musik. Tjugo dagar efter studenten ryckte jag in som KB-elev på P 7 – Södra Skånska Regementet, med befattningen vagnchef Stridsfordon 90 samt ställföreträdande plutonchef.

Philippa:
Jag tog studenten 2021 från VRG Jarlaplan, ekonomilinjen. Jag fick sommaren ledigt innan jag ryckte in, tog mig upp till Luleå och påbörjade min värnplikt. En vecka innan muck tog jag flyget till Halmstad och påbörjade termin ett av Reservofficersutbildningen. Just nu gör jag sista veckan av termin två på LedSS i Enköping. 

Vad får du lära dig under utbildningen?

Truls:
Under utbildningen har vi fått en grundläggande och taktisk förståelse av ledning. Vi har tillsammans med kadetter från officersprogrammet gjort bedömanden på olika typförband på kompani- och brigadnivå samt deltagit på studiebesök. Vi har lärt oss om ledarskap genom truppföring i fält, i simulator och så har vi hållit i trupputbildningspass. Inkluderat i utbildningen har vi gått kortare kurser. Vi får bland annat hålla i skjutningar på skjutbana. Slutligen som förberedelse inför våra kommande civila studier har vi fått öva på akademiskt skrivande.

Philippa:
Vi har lärt oss mycket. Jag har sökt inriktningen Ledning och går därför termin två här på Ledningsregementet. Vi har fått lära oss om olika radiosystem, rollen som plutonchef, trupputbildning, truppföring och mycket mer. 

Vad är det bästa med utbildningen?

Truls:
Gemenskapen. Man knyter nya kontakter med kadetter och blivande kollegor från både officersprogrammet och specialistofficersutbildningen tack vare att vår utbildning delvis är sammanflätad med deras kurser, men också för alla gemensamma aktiviteter utanför utbildningen. Terminen är fylld med tävlingar både på regementet, men också på andra regementen, allt från skytte till orientering.

Philippa:
Jag har lärt mig mycket som jag kommer ha nytta av både militärt men också i det civila, att förstå uppgiften, hur man planerar med kort om tid, ledarskap och att ge och ta feedback för att nämna några saker. Dessutom har jag fått träffa och lärt känna framtida kollegor. Oavsett vilken utbildning man läser inom FM har man möjlighet att lära känna många kadetter och lärare från alla program. Man får uppleva saker tillsammans, i vått och torrt, man sliter och skrattar tillsammans. Det skapar en känsla av tillhörighet och gemenskap som jag tror är svår att uppleva i andra sammanhang.

Hur ser dina planer ut militärt efter examen och befordran?

Truls:
Min plan efter examen är att först och främst göra fänriksåret för att kunna befästa mina teoretiska kunskaper från studierna. Därefter är mina förväntningar att få komma in och truppföra under övningar för att få utveckla mitt ledarskap.

Philippa:
Min civila karriär kommer att vara huvudspåret för min del men jag vill tjänstgöra så mycket som möjligt, i Sverige och utomlands. Därför ska jag så gott det går försöka balansera de två. Jag har också planer på att söka Tolkskolan då jag älskar språk och utmaningar!

Vad har du för civila planer efter examen?

Truls:
Jag vill plugga i Lund på LTH. Just nu är jag intresserad av att söka civilingenjörsutbildningen – Medicin och Teknik. Därifrån får vi se vart det leder.

Philippa:
Jag har inte helt bestämt mig än. Just nu försöker jag skapa mig en så bred bas som möjligt för att kunna välja vad jag vill. Jag har en plats på juristprogrammet vid Uppsala universitet men på senare tid har jag blivit allt mer intresserad av diplomatyrket. 

Vad är det tre främsta sakerna med utbildningen som du vill lyfta fram som positiva?

Truls:

  • Jag som inte har bakgrund inom ledning hade kunnat få det svårt att hänga med i utbildningen, men så var inte fallet. Lärarna är pragmatiska och har anpassat utbildningen väldigt bra efter oss kadetter i kursen. Jag har lärt mig mycket under mitt halvår under ROK2 på LedR.
  • Regelbundet sker det olika aktiviteter både bland kadetter och för alla andra på regementet. Vi får delta på nattorientering på Karlberg i Stockholm, garnisonsmästerskap i skytte, löptävlingar, kaddejul, inspark för nya kadetter samt mycket mer. Man kommer väldigt snabbt in i gemenskapen.
  • Slutligen uppskattar jag att man uppmuntras till regelbunden träning under utbildningen. Det finns fina anläggningar att gå till, både på regementet och i Enköping. Varje måndag startar med sektionsfys, löpning.

Philippa:

  • Man får träffa människor i olika åldrar från hela Sverige och knyter kontakter som man förhoppningsvis har hela karriären och livet ut. 
  • Utbildningen är både teoretisk och praktisk. En del är som jag och lär sig bäst genom teoretisk utbildning och andra lär sig bättre genom att få tillämpa det praktiskt. Genom Försvarsmaktens utbildningar får man båda delarna, en del föreläsningar och diskussioner men också en hel del lärande genom prövande och slit ute i skogen! Vi har fått truppföra GU-plutoner under två tillfällen, både teoretisk utbildning och prövande fältveckor. Vid dessa tillfällen har vi prövats i våra kommande roller som plutonchefer och jag upplever att det sätter hela utbildningen i en kontext. 
  • Man får betalt för utbildningen, gratis boende, mat, fria hemresor, sjukvård och en massa annat som man bara kunde drömma om på civila utbildningar. Som ett plus i kanten får man dessutom skjuta och bedriva härj i skogen och vem mår inte bra av frisk luft?

Nu återstår enbart för oss på Sverof att hälsa Truls, Philippa och samtliga kadetter en god jul, gott nytt år och en välförtjänt ledighet.

Kontaktperson

Jacob Eriksson

Projektledare

Aktuellt

Nyhetsarkiv
Läs mer
25 augusti 2024

Sverofs jubileumsbal fulltecknad

Läs mer
20 augusti 2024

Intervju med jubileumsbalens projektledare – informationen du vill känna till

Läs mer
21 maj 2024

Bär din uniform på jobbet den 12 juni!