Vinterkursen är en sju dagar lång kurs som i år genomfördes från den 10 mars till den 17 mars och omfattar grundläggande utbildning i vintertjänst. Det är femte gången som kursen genomförs. Kursen arrangeras av Sverof tillsammans med MHS Halmstad som står som arrangerande förband. Deltagare i år var reservofficerare från Sverige, Tyskland, Finland, Estland, Nederländerna, Danmark och Storbritannien. Samtliga instruktörer är reservofficerare och utgjordes av Lt Anton Kindlund från K4, Fk Carl Möller från K4, Fk Johan Thörnqvist från K4, Fk Anna Edlund från LG.
För många av deltagarna var höjdpunkten under kursen isvaksbadet. Flertalet hade aldrig genomför momentet tidigare. Till skillnad från kursens genomförande förra året då det var mycket kallt med temperaturer ner mot 28 minusgrader, var det i år sällan kallare än 10 minusgrader. Detta innebar en annan utmaning då nätterna i fält i stället kantades av regn och väta. Kursen besöktes av Militärhögskolan Halmstad med delegation av tjänsteförrättande skolchef samt major Stefan Klawitter, OR-E.
Den här kursen är speciell och det är en ynnest att få arrangera den, säger kurschef Anton Kindlund. Även om vi lär ut grundläggande vintertjänst som i sig inte är särskild avancerad håller den hög nivå då vi har ett instruktörslag med stor K4-koncentration. Våra allierade Natoländer får möjlighet att på ett enkelt sätt bredda sina reservofficerare med kompetenser de kanske annars aldrig kommit i kontakt med.
– Med lite perspektiv så här någon månad efter kursen kan jag konstatera att de förbättringar vi gjort från förra året burit frukt. I stort genomförde vi samma program men skruvade på vissa detaljer, vilket möttes av positiv respons. Bland annat ökade vi andelen marsch medelst skidor.
– Jag kommer att samla instruktörslaget i slutet av våren för att redan då planera nästa års kurs. Vi strävar hela tiden efter att göra den bättre. Vi har också ett riktigt välfungerande samarbete med MHS Halmstad vilket är avgörande för att kunna arrangera kursen. MHS H ska verkligen ha all cred, säger Anton. Dessutom har Försvarsutbildarna varit mycket behjälpliga med en hel del administration och annat stöd, och servicen kursgården Camp Ånn erbjuder är av högsta klass.
– En utmaning med kursen är att den bara är en vecka lång och att deltagarnas utbildningsståndpunkt varierar avsevärt. Vissa har knappt sett snö förut. För många är inlärningskurvan därför brant, berättar Anton. Målet är ändå att man, som till exempel tysk reservofficer som aldrig skymtat snö, ska ha så pass stora kunskaper vid hemfärd att man känner att man i alla fall kan klara sig i vintermiljö.
– Det är lätt att glömma hur viktiga grunderna är för att kunna genomföra militär verksamhet i vintermiljö. Att vara duktig på skidåkning, att kunna genomföra rätt åtgärder för att bibehålla eget och gruppen stridsvärde och att ha god kontroll på sin utrustning är helt avgörande för att i ett senare skede kunna bedriva strid, spaning eller annan militär verksamhet på ett effektivt sätt. Baspaketet utbildningen innebär är en god grund till att därefter kunna lägga till mer taktisk tjänst.
En av deltagarna var fänrik (Second Lieutenant) Topi Nieminen från Finland som över lag är väldigt nöjd med vinterkursen och lyfter fram befälslag, faciliteter och utbildningspunkter som mycket bra. Han tycker att kursen var professionellt sammansatt och utbildningsnivån var väl avvägd och hade något att erbjuda alla kursdeltagare.
Som gruppchef fann jag det väldigt givande att kommunicera mellan befälslag och kursdeltagare, säger fänrik Nieminen. Några av de mer minnesvärde punkterna var isvaksmomentet samt marsch med toppstigning vid Vallrun. Den första natten i fält stärkte Topis förtroende för de egna färdigheterna att överleva i den oförlåtande miljön med begränsad utrustning.
Som reservofficer i Finland hade Topi inför kursen redan goda kunskaper och erfarenheter av vintermiljö. Kursen erbjuder grundläggande utbildning i vintertjänst och han beskriver inlärningskurvan som bra och faktiskt initialt utmanade med teori samt grundläggande skidåkning som sedan stegrades till individuell förläggningstjänst i bivack. Även med goda förkunskaper upplever Topi att back-to-basics hjälpte honom att konsolidera sin grundkunskap. För honom var nya koncept bland annat en bredare användning och nyttjande av själva snön genom grävande samt samt tjärning av skidor.
Det bästa med kursen säger Topi var självklart att dela erfarenheter med reservofficerare från andra nationer, och inte enbart inom kursens teoretiska och praktiska utbildning men även mer generella tillvägagångssätt och praxis. Erfarenhetsutbytet ser han som en självklar del av den här typen av kurs.
Topi kommer att rekommendera sina finska kollegor att genomföra vinterkursen och han tycker att det är väl värt att genomföra oavsett tidigare kunskaper.
Bland övriga deltagare var uppskattningen också stor vilket görs tydligt av kursenkäten och kursen utgör ett fortsatt lyckat koncept. Den kommer att genomföras igen nästa år i mitten av mars och inbjudan väntas gå ut i sommar till internationella parter samt svenska reservofficerare. Håll utkik i sociala medier och här på Sverofs hemsida.