Intervju med jubileumsbalens projektledare – informationen du vill känna till

Peter Lissgärde, jubileumsbalens projektledare

Få har nog missat att Sverof bjuder in till en stor jubileumsbal på Vasamuseet i Stockholm den 12 oktober. Däremot finns många detaljer som inte varit kända av gemene man, tills nu. Vi tog nämligen tempen på Peter Lissgärde som är projektledare för jubileumsbalen i Sverof 100-gruppen för att få ut ännu mer information om dagen och kvällen den 12 oktober.

Peter Lissgärde har redan nu arbetat med balen i drygt ett års tid. Han tog sig med stort intresse an uppdraget som projektledare då möjligheten gavs. I 10 år har han arbetat med evenemang av den här typen för Sverofs lokalavdelning ROSIS i Stockholm.

Peter är alltså den som har stenkoll på planeringen kring balen och vet alla i dagsläget kända detaljer. Vi passade på att ställa honom några frågor under en solig augustidag för att ta reda på mer.

Hur känns det att vara projektledare för balen?
Det är ett ärofyllt uppdrag! Det bästa med att arbeta med arrangemang av den här typen är att se glädjen det skapar under själva eventet. Det är min målbild med balen: Folk ska ha roligt och gå därifrån med ett brett leende på läpparna.

Har det uppstått några problem hittills?
Inte med själva eventet egentligen, men ett missförstånd verkar ha uppstått kring vem som är välkommen på balen och inte. Jag vill gärna ta tillfället i akt att säga att alla är välkomna. Du behöver vare sig vara Sverofmedlem, reservofficer eller ens militär för att delta. Alla är välkomna till balen!

Okej, då får vi hoppas att så många som möjligt kommer. Hur många platser finns det förresten?
Vi har plats för 360 sittande, och i dagsläget finns det väl ungefär 100 kvar.

Stämmer. Finns det något sista datum att köpa biljett?
Ja, den 12 september stänger anmälan. Det är för att vi ska ha tid för alla slutliga förberedelser som bordsplacering och mycket annat.

På tal om bordsplacering, hur tänker ni där?
Min tanke är att sprida ut grupperna så mycket som möjligt! Jag tror att vi får en otroligt rolig bal om vi får till bord med såväl kadetter som officerare, civila som militära, unga som gamla, utländska gäster och svenska och så vidare. Det beror såklart på anmälningsläget den 12 september, men det är i vilket fall målbilden. Nya bekantskaper och nya erfarenheter!

Kvällen inleds med en frivillig soldaterinran innan det klassiska fördrinksminglet tar vid.
Bild från ROSIS höstbal 2023.
Foto: Dan Tilert

Okej, spännande. Kan du berätta mer om kvällen, vad händer till exempel när gästerna anländer till Vasamuseet?
Absolut! Redan klockan 18:45 genomförs en soldaterinran utomhus. Den är helt frivillig men blir säkert ett högtidligt tillfälle. Klockan 19 öppnar i alla fall dörrarna till Vasamuseet och då väntar fördrink i klassisk mingelform.

Härligt! Var sker minglet någonstans i Vasamuseet?
Detta blir garanterat häftigt! Vi kommer att vara uppe på ”hyllan” i Vasamuseet och alltså titta ner på skeppet. Par och kompisgäng kan alltså med fördrink i hand gå runt och mingla och samtidigt blicka ner över Vasaskeppet.

Låter onekligen som en bra start på kvällen. Och middagen?
Klockan 20:00 tar vi plats i Skeppshallen. Vi sitter alltså framför själva skeppet, framför fören, under middagen. Jag har naturligtvis varit där och genomfört klassisk rek och är övertygad om att det blir något man sent kommer att glömma.

Vasaskeppets galjonsfigur lär få en god överblick över gästerna under middagen.
Foto: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM

Så pass! Okej, men menyn då?
Här får jag lämna en cliffhanger! Den är inte fastställd än, då jag har några olika alternativ att arbeta med. Men jag lovar att jag kommer att välja den bästa maten, givetvis. Och vi kan väl lägga upp infon på Sverofs sociala medier när jag vet?

Självklart, hojta till bara. Vad händer efter middagen?
Efter att taffeln bryts väntar dans till livemusik från Livgardets dragonmusikkår. Den sker i Vasamuseets restaurangdel. Musikkåren spelar till cirka 01:00. Ungefär då genomförs tapto, vilket indikerar att den formella festen avslutas. Självklart fortsätter dock festligheterna för alla som vill, hela vägen fram till tretiden på morgonen. Men efter 01 är det strömmad musik som gäller.

Mycket dans alltså. Ingår efterfesten i priset?
Ja självklart! Jag hoppas att så många som möjligt väljer att stanna!

Något annat som är bra att känna till kopplat till kvällen?
Hmm. Ja, en sak. För den hungrige så kommer det finnas möjlighet att köpa enklare vickning framåt kvällen. Typ varmkorv eller wrap i restaurangens bar.

Vad bra, hungern brukar ju kunna göra sig påmind! Förresten, många har ju köpt sångböcker också. Hur får man dem egentligen?
Suveränt tillägg, bra att du sa det! Alla som köpt sångbok kommer att hitta boken liggandes vid sin bordsplats i Skeppshallen, alltså då middagen tar sin början.

Strålande! Men, som avslutande fråga Peter. Från ditt perspektiv med din roll i förberedelserna: Varför ska man egentligen gå på balen?
Det finns många skäl! Förutom de uppenbara som att få en trevlig kväll med gamla och nya vänner, god mat och bra musik finns det också ett viktigt underliggande syfte som jag tycker tål att lyftas fram. Att delta på balen är ett av många sätt att markera intresse för försvaret i allmänhet och reservofficeren i synnerhet. Dessutom är den ett utmärkt tillfälle att nätverka och skapa nya kontakter och vänner.

Gott! Något sista du vill tillägga?
Egentligen inte! Jag får säkert anledning att återkomma. Skulle man ha ytterligare frågor går det bra att vända sig till jubileumsbal@sverof.se så återkopplar vi så snart vi kan. Glöm nu inte att köpa biljett innan de tar slut så ses vi på Vasamuseet 12 oktober!

Kontaktperson

Jubileumsbal

Aktuellt

Nyhetsarkiv
Läs mer
25 augusti 2024

Sverofs jubileumsbal fulltecknad

Läs mer
21 maj 2024

Bär din uniform på jobbet den 12 juni!

Läs mer
9 maj 2024

Sverof genomförde vinterkurs med internationella deltagare från NATO